Palmiry moje
Wrzesień w ogrodzie ozdobnym to czas, kiedy możemy jeszcze popodziwiać ostatnie kwiaty lata. Do roślin wspaniale kwitnących we wrześniu zalicza się m.in. widniejącą powyżej jeżówkę purpurową.
W miesiącu tym żegnamy lato i rozpoczynamy przygotowania ogrodu do zimy, i tak:
Na rabatach nadal usuwamy chwasty aby uniemożliwić im rozsianie nasion. Dzięki temu nie powinny pojawić się zbyt licznie przyszłej wiosny.
Podczas pielenia grządek może się zdarzyć, że znajdziemy w ziemi turkucie podjadki. Wrzesień to dobry miesiąc aby zastawić pułapki na tego szkodnika. Jeśli mamy problem z turkuciami, warto w ziemi zakopać niewielkie ilości obornika końskiego. W tych miejscach będą gromadzić się turkucie szukające schronienia na zimę, co ułatwi ich wyłapywanie.
Zaczynamy sadzić rośliny cebulowe kwitnące wiosną. Aby cebulki zabezpieczyć przed atakami chorób grzybowych warto je przed sadzeniem zaprawić mocząc w roztworze preparatu grzybobójczego do zaprawiania cebul.
Sadzimy wrzosy. Najlepsze do założenia wrzosowej rabaty są stanowiska słoneczne z lekką i przepuszczalną, próchniczą glebą o pH 3,5 do 5,0. Podczas sadzenia młode wrzosy warto zaszczepić specjalną mikoryzą dla roślin wrzosowatych. Dzięki temu rośliny na wrzosowisku znacznie łatwiej się przyjmą, a w przyszłości będą lepiej tolerować niedogodne warunki glebowe i okresy suszy.
Możemy przystąpić do przesadzania bylin. Przy tej czynności warto przeprowadzić podział bylin w celu rozmnożenia i odmłodzenia.
Na początku września w ogrodzie wykopujmy lilie, które rosły kilka lat na tym samym miejscu. Po oddzieleniu cebul sadzimy je od razu na nowym miejscu lub przechowujemy do wiosennego sadzenia w lodówce (temperatura 2-4°C) przesypane torfem i zapakowane w foliowe torebki.
Nieco później (pod koniec miesiąca) wykopujemy z rabat bulwy mieczyków. Po oczyszczeniu oddzielamy małe bulwki przybyszowe od matecznych i suszymy wszystkie razem. Możemy je przechowywać w chłodnych miejscach w piwnicy.
Zaczynamy sadzić krzewy.
Róża owocowa to roślina, której owoce są cennym źródłem wielu związków biologicznie czynnych i witamin. Już od stuleci medycyna ludowa wie jak wykorzystać jej owoce, które są najbogatszym w przyrodzie źródłem witaminy C. Ponadto miękisz owoców zawiera witaminy A, B1, B2 i K oraz związki fenolowe z grupy flawonoidów, wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym. Skuteczność niektórych preparatów na bazie owoców róż została potwierdzona klinicznie. W domowych warunkach można je przetwarzać na konfitury, soki, wina, ale też można je wysuszyć.
Jest wiele gatunków i odmian róż owocowych. Są one m.in. potomkami róży dzikiej pospolicie występującej w Polsce. Zalicza się do nich różę pomarszczoną, czy też różę piżmową.
Strona została stworzona przy wykorzystaniu kreatora stron www WebWave